Het Kompas- Miljonairfair december 2009


maandag 7 december 2009

GIESSEN-OUDEKERK - Atelier Loeviera is de komende dagen te vinden op de Miljonairsfair in de RAI in Amsterdam. Kunstenares en docente José Loeve is er zelf laconiek onder. ,,Zes jaar geleden was ik (een jaartje) bijstandsmoeder en nu sta ik daar." Maar wie haar schilderijen en beelden kent zal begrijpen waarom er zoveel aandacht voor haar werk is. Zelf omschrijft ze haar drijfveren als volgt: ,,Het is een zoektocht naar de wereld achter de wereld. De maat van de tijd, de ruimte van herinnering. Mooie momenten tegenover de vergankelijkheid van het leven hier en nu. Soms onbereikbaar, toch dichtbij. Of je nou rijk of arm bent, dit gaat op voor iedereen."
Door Margreet Strijker

José heeft samen met Wim Loeve een opgroeiend gezin van vijf kinderen. Gijs en Kees de 12-jarige tweeling, Anne Jo van 14 (bezorgster van Het Kompas Hardinxveld-Giessendam), Niek (15) en Maas (16) wonen in de authentiek herbouwde boerderij, waarin ook 'Atelier Loeviera' te vinden is.

José werd in 1969 geboren in West Friesland en is tot de liefde haar in Giessenburg bracht, bijna twintig keer verhuisd. Ze volgde eind jaren '80 de Pedagogische Academie en deed veel ervaring op in het basisonderwijs. Ze maakte de overstap naar het voortgezet onderwijs waar ze zeven jaar op verschillende niveaus les gaf en ging tegelijkertijd opnieuw studeren. In 2006 haalde ze haar eerstegraads voor docent beeldende kunst en vorming en in 2007 begon ze haar atelier voor art, design en educatie.

Schilderen deed ze altijd al. ,,Voor de leukigheid. Portretten als cadeau bijvoorbeeld". In haar atelier staat een klein ingetogen portretje in olieverf van haar opa dat ze op 14-jarige leeftijd maakte. Maar ook Ayaan Hirsi Ali en Rita Verdonk spatten er van het doek af. De eerste exotisch en met een dieprode kleur. Verdonk juist kil, streng wat kleurloos maar toch vrouwelijk. Sympathiek tegenover onaardig. Maar het is niet zeker of Loeve dat laatste in haar werk gelegd heeft of dat het de persoonlijke interpretatie van de verslaggeefster is. En dat is misschien wat de kunstenares bedoelt als ze zegt: ,,Een bedrieglijke verschijningsvorm van de werkelijkheid. Is alles wel wat het lijkt? De buitenkant zegt eigenlijk niks. Dit soort werk gebruik ik als thema tijdens mijn workshops in het voortgezet onderwijs. Hoe komt het dat iedereen zo steigert bij dit soort vrouwen? Wat is een echte man en waarom zoeken ze tegenwoordig vrouwen met ballen?" In het basisonderwijs komt ze als Rembrandt verkleed de klas in. De leerlingen spelen mee als de zoon Titus of gildeleerling Gerard Dou. De juf wordt omgetoverd in een Franse freule die een portret wil laten maken. Op de website van CBS De Hoeksteen uit Giessenburg zijn foto's te bekijken van 'Rembrandt in de klas'.

Momenteel werkt José aan een opdracht van een boer uit de omgeving: een portret van één van zijn koeien. ,,Het is een fokkoe van een oud ras die heel goed melk heeft gegeven en prijzen heeft gewonnen." Maar José schildert ook gewoon wat ze ziet. Een voorbeeld daarvan is 'Melkenstijd'. ,,Elke dag komen de koeien van mijn buurman twee keer langs. Met wapperende uiers tussen wei en wilgen."

Een ander dier dat ze graag schildert is het paard. ,,Ik was vroeger een echt paardenmeisje." En eigenlijk is ze door haar paardenschilderijen gevraagd voor de Miljonairsfair. Ze schilderde Gestion Bonfire, het paard van Anky van Grunsven als afscheidscadeau voor haar vader, oud-directeur van Bouwbedrijf Van Grunsven. ,,Door deze opdracht exposeerde ik voor het eerst op het Horse Event in september vorig jaar. Het Concours Hippique International volgde en nu ben ik gevraagd voor de Miljonairsfair. Dus het is allemaal heel snel gegaan. Zes jaar geleden heb ik door de omstandigheden als alleenstaande moeder korte tijd van de bijstand gebruik moeten maken en nu dit!"

De serie 'Apocalyps' wordt voor het eerst in zijn geheel geëxposeerd. Vier indringende paardenportretten met emoties gebaseerd op het Bijbelse visioen van apostel Johannes in Openbaringen. ,,Ik heb de emoties van de ruiter neergelegd in de blik van het paard. Als kind was ik al gebiologeerd door Johannes. Het was zo kleurrijk." Ook neemt ze haar zelfportretten met hoed mee naar de fair. ,,Om te laten zien dat de buitenkant niks zegt van de binnenkant. Door een ander kapsel, andere make-up en een andere hoed lijk ik een ander." 'Doe een bontkraag om en je kunt naar de Miljonairsfair' komt er met een knipoog achteraan. Ander werk dat te zien is de komende dagen zijn de doeken en beelden naar aanleiding van het boek 'Danseres zonder benen' van Clara Asscher Pinkhof. ,,De kracht zit niet in je benen maar in je hart en in je hoofd. Dat spreekt me bijzonder aan."

De Miljonairsfair wordt gehouden van 10 tot en met 14 december in de RAI in Amsterdam. José en Wim Loeve zijn met hun team te vinden in de Randstadhal bij standnummer 144.

 

© 2010 - 2024 Loeviera - art design en educatie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel